Thursday, 14 August 2014

SUSHI MUSHI SYULALALALLALA..

ADE CER LA SEBENARNYE,SMLM ALIYA WAT SUSHI,,ARINIE KAN HALF DAY JE KIJE,,SO,,LG PN KAK NOH YG TRAINING ALIYA AKN BENTI KIJE,,LIYA AKN AMEK TMPAT DIE,,SO BUAT LA SUSHI UTK DIE SIKIT,,HUHUHU,,,SATU JE PN,,,ERM,,OK,,,UTK MEMANJANGKAN LG CER ARINIE,,ALIYA NK KONGSIKAN CARA BUAT SUSHI MUSHI SYULALALALLALA..

FIRST SKLI,,KOWG MSTI ADE BHN2 NYE:
- 2 cawan beras
- 1 biji telo
- 1 btg timon
- 1 sudu cuka
- sosej sotong @ ketam @ tuna @ salmon @ udang
- mayonis
- 1 sudu kecik garam.
- 2 helai rumpai laut kering

CARE2 NYE:
- Masak beras hingga jd nasik, gaul nasi tersebut dgn cuka, biarkan ia sejuk.
- Goreng telo gaul ngn sedikit garam, jgn buat telo mate @ telo hancur, tp telo dadar, setelah
   itu ptong kn
   memanjang, sehelai demi sehelai.

- Rebus sosej sotong @ ketam @ salmon @ udang, ptong memanjang dan halus. Klo guna
   tuna tu, xperlu
   rebus,cume sapu atas nasi saje.

- Ptong timon ngn cara memanjang jugak, cume 2 ulas je, jgn habiskan 1 btg timon tu.

CARE2 NK MAKIZUSHI:
- bentangkn 2 helai rumpai laut kering diatas 1 plastik beso.
- Ratakan nasi yg da sejuk td ke atas rumpai laut kering td. Rata3.. Hahh,,rata
   kan,,lg2,,penyek2 kan.

- Di tgh2 nasik td, letakkan sosej, timon, telur, secara melintang tau, dan sapukan mayonis
   keseluruh pelusok
   nasi itu..aliya wat gitu,lg sedap,klo kedai buat,,msti cotet2 je.

- DAN.... gulong,,hah..gulong3,,padatkan..tu gune nye plastik,kite tekan rumpai laut tu x
   pecah..

- Pastu hidang.. selfy skit ngn sushi mushi syulalalalala tu,,

No comments:

Post a Comment